Saturday, 2 March 2013

Update Pencerobohan Lahad Datu


MAKLUMAT TERKINI: Penerbangan membawa pulang jenazah kedua-dua pegawai polis yang terkorban terpaksa ditunda atas masalah teknikal yang tidak dapat dielakkan. Masa ketibaan yang telah dimaklumkan sebelum ini pada jam 9.00 pagi telah diubah seperti berikut:


Tarikh: 02 Mac 2013
Masa: 11.00 pagi
Tempat: Pengkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Subang.

Sumber : Facebook Polis Diraja Malaysia

Sumber dari Berita Harian


LAHAD DATU: Jenazah dua anggota komando polis komando VAT 69 yang terkorban semalam dalam insiden tembakan membabitkan kumpulan penceroboh bersenjata dari Selatan Filipina di Kampung Tanduo di sini diterbangkan ke ibu negara, awal hari ini. 

Penerbangan itu pada asalnya dijadual tiba lewat malam tadi. 
Jenazah kedua-dua anggota itu diterbangkan ke Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Subang dari Lapangan Terbang Tawau pada jam 7.55 pagi dengan pesawat Charlie. 

Anggota yang terkorban dari Kem Ulu Kinta itu ialah Insp Zulkifli Mamat, 29, dan Kpl Sabarudin Daud, 46. 

Sementara itu, Pegawai Perhubungan Awam TUDM, Mejar Kamarulzaman Ali berkata, jenazah Zulkifli akan diterbangkan ke Pangkalan Udara TUDM Gong Kedak, Kelantan untuk dikebumikan di kampung halamannya di Kampung Kubang Ikan, Besut, Terengganu. 

Katanya, jenazah Zulkifli yang akan diterbangkan dengan menaiki pesawat CN235 dari Subang akan diiringi balunya, Noraziah Noor dan dua anak lelaki, katanya. 

Sementara itu, jenazah Sabarudin pula akan dikebumikan di kampungnya di Sungai Lias, Sungai Besar, Sabak Bernam, Selangor. 
Allahyarham meninggalkan balu, Nurunisa Abu Bakar dan tiga anak; dua lelaki dan seorang perempuan. 

Jenazah kedua-dua anggota polis komando itu disembahyangkan di Masjid Batalion 17 Pasukan Gerakan Am di sini lewat malam tadi sebelum diterbangkan ke Subang. 

Dalam kejadian tembakan semalam, tiga anggota komando turut cedera iaitu Kpl Mohd Tarmizi Hashim, 32, Kpl Azman Ampong, 39, dan Konstabel Mohamad Qaiyum'aiqal Zolkifli, 22. - BERNAMASenarai pegawai dan anggota PDRM yang terkorban dan cedera:Terkorban:
1.INSP G/17992 ZULKIFLI B. MAMAT
2.KPL 113088 SABARUDDIN B. DAUD

Cedera:
1. KPL 135383 AZMAN B. AMPONG
2.KPL 152133 MOHD TARMIZI B. HASHIM
3. KON 175533 MOHAMED QAIYUM’AIQAL B. ZOLKIFLI
Masa bahagian kuching