Tuesday, 27 December 2011

Mitos & Fakta

Mitos :

org nicaragua org gua...
1. Pada zaman dahulu, orang-orang di nicaragua percaya, jika mereka melemparkan wanita muda yang cantik ke dalam gunung berapi, maka gunung tersebut akan berhenti meletus.


vampire... suck!
2. Dalam cerita-cerita rakyat zaman dahulu ada beberapa cara untuk melindungi diri dari serangan vampire, yang paling populer adalah bawang putih dan simbol-simbol agama, tapi ada cara unik yang banyak dipercayai untuk memperlambat jalan nya vampire, iatu membuat sang vampir sibuk, dengan cara menaburkan biji-bijian, atau membuat kusut benang atau jaring.

Kasut jerami?
3. Ada satu tabu cina kuno jika kita berikan kasut jerami sebagai hadiah, kerana perkara tersebut dikaitkan dengan kuburan dan membawa sial.

gambaran jambatan brogaddon
4. Menurut mitos, ada bandar di scotland yg muncul secara pelik sehari dalam 100 tahun, nama bandar itu adalah Brigaddon.

kucing dlm boat,cute nye...
5.Banyak pelaut percaya jika ada kucing yang naik ke kapal mereka, itu bererti mereka akan bernasib baik dalam perjalanan.

blue shit,eh slh,blue shirt
6. Untuk mencegah kanak-kanak lelaki daripada dirasuki roh jahat, zaman dahulu kala orang-orang eropah memakaikan baju berwarna biru pada anak-anak mereka, biru dipilih kerana itu adalah warna langit, dan dikaitkan dengan roh-roh yg berada di syurga, sedangkan kanak-kanak perempuan dipakaikan baju-baju berwarna pink.

batu kuno penipu..
7. Suku Aztec percaya batu Turquoise (batu pirus, warnanya hijau ke biruan) dapat melindungi mereka dari serangan fizik, maka dari itu para prajurit-prajurit aztec menggunakan batu-batu ini untuk menghiasi senjata mereka.

dah tak tengok lagi cube gula camni...
8. Dalam kebudayaan yunani kuno, pengantin wanita biasanya membawa sebongkah kecil gula didalam sarung tangannya, mereka percaya hal itu boleh membawa kehidupan pernikahan yang manis.

Fakta:

we are anti israel!!!
1. Albert Einstein pernah menolak tawaran untuk menjadi presiden israel pada tahun 1952.

formula enistainium
2. Elemen einstenium, ditemui pada tahun 1952, dinamakan sempena untuk menghormati einstein.

ni la gambar einstein jelir lidah tu!
3. Gambar Einstein yg sedang menjulurkan lidah yg sangat popular itu diambil pada ulang tahunnya yang ke 72 oleh seorang fotografer yang selalu mengganggunya yang bernama Arthur Sasse, Einstein sangat menyukai foto itu sehingga dia menyalin foto itu dan memberikan pada kawan-kawannya.

formula atom pulak..
4. Setiap tahun hampir 98% atom dalam tubuh berganti kepada atom yang baru.

btol ke jet ni yg pendek??
5. Pesawat jet yang berada pada kelajuan 1000km/jam akan memendek sebanyak 1 kali saiz atom.

anda berani pergi? dgn syarat: kalau sesat,anda buat kubur sendiri...
6. Di gurun Durango di Mexico, ada tempat pelik yang disebut zon sunyi, anda tidak dapat menerima siaran radio maupun tv, dan penduduk tempatan berkata kadang-kadang mereka melihat bola api melayang di udara.

hensem tak aku? hehehe...
7. Bisnes pertama Bill Gates adalah Traff-O-Data, perusahaan yg membuat mesin yg merakam jumlah kereta yang lalu pada jalan tertentu.

bahasa unix

8. Ethernet ternyata adalah jenama dagang yang terdaftar sebagai kepunyaan Xerox company, dan UNIX adalah jenama dagang nya AT&T.

anda berani? cubalahh...
9. Hanya ada satu satelit yg pernah hancur akibat meteor iaitu satelit angkasa eropah Olympus pada tahun 1993.

ni la computer yg makan karen bnyk sngt ni!!
10. Sebuah chip komputer sebesar seperempat inchi pada zaman sekarang, memiliki kecepatan yang sama dengan komputer ENIAC tahun 1949,yang saiznya sebesar rumah, dan memakan tenaga letrik yg sama dengan keperluan letrik sebuah bandar kecil.

huahahahaha~~~
11. Seekor anjing terbunuh akibat terkena meteor yang jatuh di Nakhla, mesir pada tahun 1911, yang peliknya, cuma anjing tersebut satu-satunya makhluk yg diketahui terbunuh akibat meteor hingga sekarang.

thermomter haram!
12. Pada tahun 1600-an, thermometer diisi dengan brandy, bukan mercury. (skrg mercury diguna untuk bahan kosmetik dan dijadikan judul lagu oleh QUEEN ).

biar aku translate:
Panggilan Nabi Nuh,dia datang jemput kita dengan kapal 10 minit lagi,huahahahahaha~~~~

13. Air hujan mengandung vitamin B12.


ni la mark  iceburg yg dilanggar titonic dulu tu..
14. Kekerasan ais sama dengan kerasnya besi.

hahahahaha~~~
15. Bunyi perkataan vacuum terbalik adalah plenum.

kesian...
16. Salji yang kotor cair lebih cepat daripada salji yang bersih.

laut ni dah mati?
17. Kerana kadar garamnya yang sangat tinggi,sangat susah untuk menyelam ke dasar laut mati.

Blueeeekkkkk!!!
18. Dari semua benda yg kita paling ingat, ciuman adalah yg paling kita ingat sekali.

kereta/car
19. Jika kita memandu kereta dengan kecepatan 60 km/j menuju bintang terdekat kita yaitu Proxima centauri , maka akan memakan masa 48 juta tahun…. itu sama dengan 685000 kali rata-rata umur manusia.

No comments:

Post a Comment

Sidak tok tengah bersusei hal post nok diatas tok, ktk join skali mok?

Masa bahagian kuching